Khamis, 19 Jun 2014

GOUT & CADANGAN SET SERTA TESTIMONI

Istilah "gout" berasal daripada perkataan Latin, "gutta" yang bermakna 'setitis', disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait dengan ketul-ketul mendapan urat. Ia adalah salah satu penyakit yang paling lama dihidapi manusia, sejak zaman dahulu kala lagi. Pada masa dahulu gout boleh menyebabkan kemudaratan dan kecacatan. Kini dengan kemajuan dalam bidang perubatan, gout sebenarnya boleh dikawal. Secara umumnya ia sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun. Ia jarang sekali dihidapi oleh kaum wanita sebelum putus haid.

Penyakit gout ialah salah satu bentuk arthritis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi, atau akibat berlebihan asid urik di dalam badan. Keadaan ini adalah disebabkan oleh metabolisma tubuh sesaorang yang tidak normal. Mereka yang mengalami gout ini biasanya adalah mereka yang menghasilkan terlalu banyak urik asid atau mereka yang menghadapi kesukaran mengeluarkan  asid urik dari tubuh mereka.  Terdapat beberapa kemungkinan yang berpunca dari akibat pengumpulan dan pemendakan asid urik tersebut, ia itu gout arthritis yang parah, batu ginjal, dan pemendapan asid urik (tophi) di dalam kulit atau tisu tubuh. Gout boleh berlaku tanpa lain-lain komplikasi  (primary gout)  atau mungkin juga berhubungan atau ada kaitan dengan masalah kesihatan lain atau perubatan (secondary gout).

Sesaorang yang di katakan mengidap gout arthritis  ini adalah mereka yang biasanya mengalami bengkakan sendi, kemerah-merahan dan sedikit rasa panas. Diagnosis yang dilakukan adalah dengan mengenal pasti kristal asid urik (monosodium urate) dalam cairan sendi berkenaan. Kristal tersebut mungkin sudah berkumpul sejak  beberapa tahun dalam sendi berkenaan, yang menyebabkan  radang. Serangan gout arthritis boleh menyebabkan kerosakan sendi yang menjadi punca arthritis yang kronik.

Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki.


Gout arthritis yang menyakitkan adalah disebabkan oleh pemendapan asid urik yang membentuk kristal di tisu-tisu sendi.

Risiko untuk menghidap gout dan peningkatan paras asid urik dalam darah (hyperuricemia) selalunya dikaitkan dengan faktor warisan.

Gout dan hyperuricemia boleh menjadi semakin buruk dengan kegemukan, pertambahan berat badan, pengambilan alkohol, tekanan darah tinggi, fungsi buah pinggang yang tidak normal dan beberapa ubat-ubatan.

Serangan Gout arthritis akan menjadi lebih parah dengan dehidrasi, kecederaan, demam, makan terlalu banyak, pengambilan alkohol yang berlebihan, pembedahan dan sebarang kesan trauma.

Ujian diagnostik yang paling berkesan terhadap gout adalah dengan mengenalpasti kristal yang berada di sendi, cairan tubuh dan juga di tisu.

Rawatan bagi serangan gout sendi adalah berlainan dari rawatan bagi hyperuricemia. Terdapat dua konsep yang sangat mustahak bagi merawat gout. Pertama, adalah dikira sangat mustahak dan kritikal untuk menghilangkan radang yang teruk pada mana-mana bahagian yang diserang. Kedua, adalah sangat penting untuk memikirkan rawatan jangka panjang, bagi mengelak risiko serangan berulang gout dan pemendapan kristal tophi gout.

Ciri Wajib
Pesakit yang menghidap gout mengalami peningkatan aras asid urik atau masalah penyingkiran asid urik, atau gabungan kedua-duanya sekali. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Badan kita yang sihat lumrahnya membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Namun bagi penghidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dapat dibuang dan berkumpul di dalam sendi.
Aras asid urik yang tinggi dikaitkan dengan usiaobesitiHiperlipidemia Jenis IVkencing manispenyakit jantung iskemia, dandarah tinggi. Kadang-kala, gout merupakan penyakit keturunan.


  AKIBAT 

▶  sendi akan rasa sakit
  ▶ sukar untuk bergerak
  ▶ sendi membengkak dan merah
  ▶  Inflamasi (Radang Sendi)
▶ Apa yang lebih merisaukan ianya boleh menyerang sendi-sendi lain dan boleh menyebabkan tumbuhnya gout tophus iaitu bengkak pada sendi di seluruh badan. Walaupun ia tidak menyakitkan tetapi ianya berkekalan.

▶Pesakit gout juga berisiko untuk sakit jantung dan kejadian batu karang pada buah pinggang.
Serangan gout boleh terbahagi kepada 2 jenis iaitu serangan akut iaitu secara tiba-tiba dan
serangan kronik yang berpanjangan.

▶ Simptom Serangan Akut

  ▶  serangan boleh berulang-ulang
  ▶  sendi menjadi bengkak & rasa berdenyut (menyucuk) berpanjangan dalam tempoh antara 5-6 hari.

▶ Simptom Serangan Kronik

   ▶ pesakit tidak rasa berdenyut-denyut tapi tetap rasa tidak
selesa.
   ▶  tempoh sakit yang lama antara 2-3 minggu.

   ▶ Biasanya pesakit terpaksa makan pain killer untuk tahan sakit.