Isnin, 22 September 2014

TIPS UNTUK DETOX DENGAN CARA YANG SIHAT

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIIM..
assalamualaikum READERS sekalian..
hari nie saya nak sharing tentang detok..
kenapa kita perlu cucui usus kita..
detox = cuciMENGAPA ANDA PERLU DETOX TUBUH ANDA??

usus yang kotor akan menghalang penyerapan nutrien dari makanan secara optimum.
anda makanlah apa sahaja makanan berkhasiat, atau telanlah apa sahaja makanan tambahan 
badan kita akan tetap rasa lemah dan tak bertenaga kerana 
nutrien tidak diserap..
selain itu jika anda berada dalam
 program pengurusan juga
agak sukar untuk berjaya kerana
 dalaman anda tidak dicuci 
sebelum anda memulakan 
sebarang program seharusnya
anda cuci dahulu sistem anda &
insyaallah
no more diet yoyo especially..
:)

JOM GODEKS..
HAVE A NICE DAY..

MAKSUD DETOX??Detok @ detoksifikasi adalah menenangkan, membersihkan dan menyucikan secara luar dalam tubuh badan. Malah sejak beratus tahun dahulu, proses detoksifikasi dilakukan termasuklah sistem Ayurveda dan perubatan masyarakat Cina.saya ade terbaca tentang detox dengan buah selama 3 hari...
hasil dr pembacaan saya begini lebih kurang..

Dalam program detox dengan buah ini, banyak manfaat  di antaranya kulit yang tampak lebih bercahaya, fokus otak yang lebih baik lagi, dan tubuh menjadi  lebih segar dari biasanya. Selain itu, dengan detox buah ini juga dapat mengeluarkan racun yang berasal dari vetsin/MSG, sisa-sisa pengendapan ubat - ubatan  farmasi, hingga asap yang telah memberikan efek buruk untuk tubuh.
Detox dengan buah ini sgt mudah..Ada beberapa buah yang disarankan  sebagai media dalam detox 3 hari ini. Buah epal, jeruk, mangga, pear, dan lemon merupakan buah yang cukup tepat. Buah-buah tersebut mengandung air yang cukup banyak. Karena kandungan air itulah yang berperanan cukup besar dalam program detox ini.
Disarankan diminum setiap kali bangun tidur, hingga menjelang tidur.Pengambilan hanyalah benar-benar jus, tanpa makanan lainnya, kecuali air putih @ kosong. Pengambilan air putih ialah untuk menjaga  tubuh agar tidak mengalami dehidrasi berlebih.Efek  ketika memulai detox 3 hari dengan jus ini ialah pusing/ pening dan lemas. Hal itu wajar kerena tubuh tidak mendapatkan sumber dari karbohidrat dan  lainnya. Namun di situlah ujiannya. Tubuh mulai melakukan proses adaptasi terhadap pola diet ini.
Hari-hari selanjutnya efek lemas dan pusing niscaya akan mulai berkurang kerena tubuh telah beradaptasi dengan benar. Nutrisi yang diperoleh dari jus buah akan mulai tersalurkan ke dalam tubuh. Dengan diselingi air putij yang diolah menjadi urine maka racun dalam tubuh akan terbuang.

kredit to : http://buletinsehat.com/detox-3-hari
 (entry asal )

Dan bagi saya tidak sanggup rasanya detoks dengan cara nie, seksa...

tanpa karbo,protein hilang nikmat makan :)

dan ini cara saya detox..jika anda berminat boleh je pm saya.. :)

saya menggunakan produk SHAKLEE...

shaklee selamat dan semulajadi..

mudah jee...dalam bentuk tablet..hanya telan sahaja,

ada 4 jenis produk dan sy menggunakan 2 produk..

cadangan pengambilan : 4 bj x 1 x sehari sebelum tidur


APAKAH FUNGSI HERBLAX INI??

Herblax bertindak untuk membersihkan usus kita daripada sisa lemak dan toksik yang melekat di dalam usus ataupun colon. Herb-lax bertindak untuk meransang usus untuk mempercepatkan proses detox dan pembersihan secara lembut iaitu membuang najis-najis yang tersekat ataupun tersimpan lama.

Selain itu, keberkesanan Herb-Lax menghilangkan bau badan, melegakan sembelit, mengurangkan masalah jerawat dan usus boleh berfungsi dengan keadaan baik.TENTANG ALFALFA COMPLEX..


Antara penyahtoksik yang terbaik iaitu Alfalfa. Berasaskan daun herba yang akarnya panjang jauh ke dalam tanah dan bertindak untuk detox keseluruhan badan kita. Alfalfa yang bersifat alkali boleh mengembalikan kenormalan badan kita yang berasid dan menghilangkan toksik dalam badan.

Alfalfa bertindak meransang aliran hempedu, dan juga membuang mineral-mineral yang berbahaya dalam badan. Ia juga membantu masalah gout dan mengurangkan kolestrol dalam darah.

cadangan pengambilan : mengikut buku nutrisi > 3 - 4 x sehari , 10 bj setiap pengambilan..
saya mengambil 2x sehari 
samada 5bj atau 10 bj sehariFUNGSI DTX COMPLEX


Hati merupakan organ badan kedua terbesar selepas kulit. Antara punca utama hati mengalami tinggi toksik adalah disebabkan oleh rokok. 

Kandungan utama menyebabkan DTX Complex Shaklee lain daripada yang lain ialah diekstrak daripada biji benih pokok susu tisel dan cendawan Reshi yang mempunyai antioksida yang tinggi. Iaitu berfungsi untuk menyokong keupayaan badan untuk menghasilkan protein untuk menjana semula sel-sel hati yang telah rosak.

cadangan pengambilan : 1 bj x 2 x sehari
1 selepas sarapan
1 selepas dinner

FUNGSI GARLICGarlic bertindak untuk mengeluarkan raksa daripada dalam badan dengan pantas. Selain itu, logam toksik yang lain seperti kadmium dan plumbum akan menaikkan tekanan darah jika tidak dibuang. Garlic mampu untuk menyahkan logam toksik. 

Garlic Shaklee merupakan lain daripada yang terdapat di pasaran kerana bahan kimia yang terdapat dalam bawang putih iaitu Allicin masih terpelihara disebabkan proses pembuatannya menggunakan suhu yang rendah. 

cadangan pengambilan : 2 bj x 1 x sehari selepas makan


APA yang boleh dimudahkan hasil dari fungsi di atas ialah :

HERBLAX UNTUK --> CUCI USUS

ALFALFA COMPLEX --> CUCI SELURUH BADAN

DTX COMPLEX-->CUCI HATI

GARLIC COMPLEX -->  CUCI DARAH


Bahagaian manakah yang anda ingin detoks??

inginkan 1 set / hanya satu jenis..

boleh, semua bergantung pada anda...

kesihatan yang baik untuk ibadah..NYAHKAN TOKSIN DALAM TUBUH BADAN ANDA 

UNTUK TAMPIL SIHAT & BERTENAGAhubungi saya untuk sebarang info 

mardhiah

013-9194486


Tiada ulasan: