Rabu, 8 Oktober 2014

KEPUTIHAN,RAWATAN & PENCEGAHAN

hye semua....

hari nie terlalu banyak sangat idea..

tangan pon daa seram sejuk je duk menaip nie :)

mencurah curah idea...

okay now back to topik..

keputihan , rawatan & pencegahan

pada semua wanita masalah keputihan nie ibarat igauan ngeri kan??

saya pernah alaminya but now saya daa bebas 

dari mimpi ngeri nie...

okay...

1st...mungkin ade sesetengah yang tak tahu kan...
apa keputihan ni??





keputihan ialah sejenis cairan yang keluar dari vagina mempunyai 2 jenis normal & abnormal.
dalam istilah saintifiknya ia disebut Leucorrhoe atau Fluor Albus. 

keputihan NORMAL >  apabila cairan yang keluar adalah bening, tidak berwarna, tidak berbau dan tidak gatal. Keputihan normal ini juga boleh dijadikan ukuran tingkat kesuburan si gadis. Sekiranya cairan putih bening ini sepanjang 20cm, ini menandakan yang kamu sangat subur. Cairan ini juga dikenali dengan nama cairan ovulasi.

keputihan ABNORMAL >  keputihan itu berupa cairan seperti susu, cairan yang likat dan liat berwarna kekuningan atau kadang-kadang seperti gumpalan keju yang boleh menimbulkan rasa gatal. Sekiranya agak parah, cairan ini boleh berwarna keabuan sehingga kehijauan dan berbau hanyir serta busuk.


FAKTOR KEPUTIHAN ANTARANYA :-

- kurang menjaga kebersihan di kawasan vagina

- stress

- penggunaan ubat - ubatan ( antibiotik )


- tubuh kurang daya tahan ( sistem imunisasi rendah ) 


- jangkitan kuman






JENIS - JENIS JANGKITAN KUMAN


Kurap Candidas atau Monilia - Warna putih susu, likat, berbau yang agak kuat dan vagina menjadi gatal.

Parasit Trichomonas Vaginalis - Cairan keputihan akibat parasit kental, berbuih, berwarna kuning atau kehijauan dengan bau hanyir.

Bakteria Gardnella - Boleh membuatkan vagina rasa gatal dan sangat terganggu. warna cairannya adalah keabuan, berair, berbuih dan berbau hanyir.

Virus - Keputihan akibat infeksi virus juga sering ditimbulkan akibat penyakit kelamin seperti Condyloma, herpes, HIV / AIDS.

Benda asing - Hal yang satu ini kita sering abaikan, namun sebenarnya ia sangat penting. Benda-benda yang tidak sengaja masuk ke dalam vagina seperti rambut ataupun benang dari seluar dalam.


klik untuk lebih lanjut..  :)

PENCEGAHAN

Bersihkan selalu organ intim anda. Bersihakan dengan menggunakan pembersih yang tidak menyebabkan gangguan kestabilan pH pada daerah vagina anda


Jangan menggunakan bedak  untuk tujuan membuat vagina harum atau kering. 

Keringkanlah selalu vagina anda setelah mandi,

Pakailah selalu pakaian dalam yang kering

Sentiasa ganti pad sekiranya period




PETUA ORANG  LAMA 

cara pertama ialah ..

ambil  sedikit  daun pegaga,basuh bersih kemudian rebus..apabila mendidih letak sedikit garam.
kemudian tutup gas & biarkan seketika sehingga suam dan bilaslah vagina anda dengan 
air rebusan ini..lakukan 3x seminggu dan lihat hasilnya..


cara kedua pulak...

ambil beberapa helai daun sireh dan basuh sebersihnya kemudian
 ramas dalam air suam
tapis air tersebut dan 
cucilah vagina anda
insyaallah keputihan akan hilang...



CARA MODEN 






FUNGSI SETIAP PRODUK


Garlic - Antibiotik semulajadi,anti kulat, membantu meningkatkan sistem imun badan.

Gla Complex - menghalang kulat dari merebak dengan sumber omega 6 dapat menstabilkan hormon & membantu m,asalh haid tidak teratur .

Alfalfa Complex - herba yang  kaya dengan klorofil  serta vitamin & mineral.



Pilihan ditangan anda...

berminat dengan cara yang moden untuk selesaikan masalah anda 

sila hubungi saya ..

mar ~ 013-9194486

saya turut menyediakan konsultasi percuma khas untuk customer saya...


6 ulasan:

Nurul Huda berkata...

Masalah keputihan ni boleh dirawat,pengambilan suplement secara teratur dan konsisten dapat mengatasi masalah ni kan...hihi

Nurul Huda berkata...

Ambil suplement secara teratur juga boleh atasi masalah ni kan..hihi

alias mardhiah berkata...

iye...tak bolehlaa ambil sekali 2 or abis sebotol tak hilang stop teruss...
kena konsisten same seperti kite konsisten ambil makanan untuk perut yang lapar betoll tak...
sebab kadang - kadang dr ape yang kita makan boleh jad jugak keputihan nih...

thnx nurul huda kerana tinggalkan jejak..
:)

cahaya berkata...

cahayacinta as salam...

wanita dan keputihan memang tak dapat lepas dari wanita skeg kan

alias mardhiah berkata...

betul cahaya tapi x kan nak tunggu or biar jeee kan...kita mesti lakukan sesuatu untuk keluar dr masalah nie..
:)
terima kasih kerana meninggalkan jejak

cahaya berkata...

as salam dari cahayacinta.com

itu gunanya buat cek dekat pam smear ;)