Selasa, 7 Oktober 2014

TENTANG DAGING MERAH

assalamualaikum semua...
terima kasih kerana berkunjung ke blog saya ..
saya percaya  anda semua masih lagi dalam mood raya kan,,
kenduri pon ade lagi sesetengah kedai pun ade lagi yang tutup kan..

okay...


saya nak kongsikan dengan anda semua 
tentang 
daging merah
kita memang tak dapat nak lari dari hakikat kan??
sempena eiduladha nie..
setiap hari adalah menu daging...
daging singgang,daging gulai,daging bakar..



ehsan dr en google semalam tak sempat ambil gambar 
sibuk membantu

ecece..hehe  :)







jom baca sedikit info tentang daging merah ini..

KOMPOSISI NUTRIEN DAGING MERAH

Daging merah daripada haiwan seperti lembu dan kambing merupakan sumber protein utama bagi tubuh manusia. Badan kita memerlukan protein terutamanya  untuk proses pertumbuhan dan membaik pulih selsel. Protein juga merupakan komponen utama setiap otot, tisu dan organ yang penting untuk proses yang berlaku
dalam tubuh badan manusia seperti metabolisme dan penghadaman.  Daging merah mengandungi kandungan lemak tepu yang tinggi berbanding daging putih seperti ayam. Bagaimanapun ia juga mengandungi lemak monotaktepu dan politaktepu yang lebih tinggi. Jumlah lemak keseluruhannya boleh dikurangkan
dengan memilih daging yang telah dibuang atau di’trim’ lemaknya. Selain itu, daging merah merupakan sumber utama bagi zat besi dan zink. Ia juga merupakan sumber baik bagi niasin, vitamin B12 dan riboflavin. Pilihan daging yang baik ialah daging yang telah dibuang lemaknya terlebih dahulu. Ini akan mengurangkan kandungan lemak secara keseluruhan tetapi masih mengekalkan kandungan vitamin dan mineral yang sama. Daging merah yang terproses seperti sosej, daging dalam tin dan daging cencang mengandungi kandungan garam (yang dimasukkan sebagai pengawet) dan lemak (bahagian haiwan yang lain) yang lebih tinggi berbanding dengan daging biasa. 

ISU KESIHATAN BERKAITAN DENGAN DAGING MERAH

Mungkin anda pernah terbaca beberapa isu berkaitan dengan daging merah. Sehingga kini memang terdapat banyak pendapat tentang kesan pengambilan daging merah dari segi kaitannya dengan penyakit kronik seperti penyakit jantung, darah tinggi dan kanser kolon. Ada kajian yang menyokong pandangan ini terutamanya apabila ia dikaitkan dengan kandungan lemak tepu dan garam yang tinggi seperti yang terdapat apabila ia melibatkan daging yang belum dibuang lemaknya a tau daging yang telah diproses (seperti daging ditinkan, sosej dan daging cincang). Selain itu daging yang dibakar juga  terdedah kepada bahan yang boleh menyebabkan kanser. Ia juga boleh memberi masalah kesihatan jika tidak  dimasak dengan sempurna.

DAGING MERAH DALAM DIET HARIAN

Ibadah korban yang disunatkan dalam Islam membuktikan keikhlasan kita sebagai hamba Allah serta mensyukuri segala nikmatnya. “Sesungguhnya Kami telah memberi engkau wahai Muhammad akan kebaikan yang banyak. Oleh itu kerjakanlah solat kerana Tuhanmu semata-mata dan sembelihlah (binatang) korbanmu.” (Surah al- Kauthar:ayat 1-2) Daging merah mempunyai khasiat tersendiri yang boleh memberi faedah kepada manusia sekiranya diambil dengan cara betul dan jumlah yang bersesuaian. Mesej keenam dalam Garis Panduan Diet Malaysia 2010 perlu diikuti iaitu, “Makan ikan, daging, ayam, telur, kacang dan kekacang dalam jumlah yang sederhana.” Saya menggalakkan supaya pembaca MIDI mengamalkan  saranan berikut dengan mengikuti tip pemilihan dan pemakanan daging
merah. 






KESEDERHANAAN 

Tidak dinafikan daging merah memang mempunyai banyak khasiat yang diperlukan untuk tubuh badan kita. Bahaya pengambilan daging merah biasanya dikaitkan dengan pengambilan yang melebihi daripada saranan  dan juga pengambilan daging sudah diproses. Oleh yang demikian, kesederhanaan dalam pengambilan daging merah merupakan kunci utama dalam pengambilan diet seimbang anda. 


baca selanjutnya sila klik link di atas



saya menggunakan alfalfa , omega ,  herblax untuk flush semua yang saya makan 2 hari raya nih...
kebetulan pulak mak mentua & kakak ipar buat aqiqah untuk untuk anak dia...
memang betul - betul raya korban...
daging masak merah, daging singgang lauknye..
:)






dibawah pulak perkongsian dari sarah ~ nutritionist shaklee mase sambutan hari raya di tabung haji 26/09 baru nie...

“Kalau tuan puan perhatikan najis tuan puan selepas amik phytocol, herblax, alfalfa, omegaguard dan lecithin ni..ia hitam berminyak. Sebab ia cuci perut tuan puan betol-betol. Flush out semua yang tak elok melekattttt kat dinding perut. Lagi pulak, lecithin pecahkan lemak tau. Jadi ia jadi molekul-molekul kecil dalam badan dan dibuang melalui najis. Phytocol memang best sangat guna. Sebelum makan apa-apa kan. Tuan puan makan dulu phytocol. Then terus ia block kolestrol jahat masuk badan. Yelah, takkan kita tengok sate, nasi lemak, nasi dagang, kuzi kita nak bau je. Haaa..boleh ambil. Tapi telan phytocol dulu. Then pastu konsisten ambil lecithin, alfalfa, herblax, omega guard sekali tau.”dari my MASTER


gambar ehsan dari adaa


ni cara kami ahli shaklee block lemak jahat..saya daa terbabas dan dalam proses menurunkan lemak jahat nih.. hehe.. usaha yang kuat & berterusan


turunkan lemak jahar anda dan detoks usus anda dengan ini..


phytocol ST


omega guard



herblax


lecithin



alfalfa complex

ingin tahu berapa harga untuk 1 botol 0r 1 set

sila hubungi saya
mar 
013-9194486
# mtbe

~ sayangi  jantung anda untuk yang tersayang ~

Tiada ulasan: